Buat pelanggan percaya gila dan selamat berbelanja di website perniaggan kita

Wan Komo   •   June 16, 2023

Nak menimbulkan kepercayaan audien supaya diorang beli barang kat laman web kita? Ni beberapa tips yang boleh timbulkan rasa kepercayaan orang untuk membelanjakan wang mereka dilaman web kita… ini lah enam perkara boleh kita praktikkan:

  1. Cerita yang Betul-Betul Betul: Berikan maklumat yang betul-betul betul tentang produk kita. Jangan sampai pelanggan terperanjat macam dapat info palsu. Kita kena jadi macam pakar,… serius, bukan penjual cerita dongeng. Jadi, pastikan apa yang kita bagitau tu memang tepat dan jelas.
  2. Testimoni Power: Buat laman web kita punya testimoni power yang boleh buat orang tergelak sampai terbalik. Kita tak nak testimoni macam “Produk ni okay je la” yang takde aura langsung. Buatlah testimoni yang buat orang terpinga-pinga, macam “Saya pakai produk ni, lelaki sebelah rumah pun terus jatuh cinta!”. Tu baru power!
  3. Jaminan: Bagi jaminan yang takleh ditolak oleh pelanggan. Kita buat ala-ala “Kalau tak puas hati, kita ganti dengan muka selebriti!” atau “Jaminan wang kembali, termasuk bayaran tiket penerbangan jika produk tak berkesan!”. Ini boleh buat pelanggan yakin yang kita tak main-main dalam bisnes ni.
  4. Kenalan Kawan-Kawan: Jangan jadi macam kawan Instagram yang taknak bagitau alamat rumah. Pastikan kita bagi kenalan yang lengkap, macam nombor telefon “BFF” yang sentiasa on standby. Kalau ada alamat fizikal, Contoh, “Jalan Gembira, Taman Produk Ajaib, Nombor 1, Dunia Kecantikan”.
  5. Kisah Kejayaan syarikat: Kalau kita ada kisah kejayaan atau sijil prestasi, ceritakan dengan gaya pilahan anda, serius, lawak atau sebagainya. Misalnya, “Produk ni pernah memenangi Anugerah ‘Terbaik Buat Muka Jadi Wow’ tahun lepas. Serius, muka aku pun dah jadi wow!” Macam ni, pelanggan akan senyum sambil baca dan rasa yakin pada produk kita.
  6. Sokongan Maha Efektif: Berikan sokongan pelanggan yang power gila. Balas mesej pelanggan dengan pantas dan jangan jadi macam “Silap haribulan, aku takde mood nak layan”. Kita buat ala-ala super hero sokongan pelanggan, “Sila berikan isyarat ‘SOS’ jika ada masalah. Kita akan beraksi macam Batman, tapi tanpa topeng hitam.”

Dengan mengamalkan tips diatas ni, Pelanggan takkan rasa macam dalam dunia bisnes yang scam dan bahaya berbelanja je. Mereka akan selamat dengan bantuan dan layanan kita. sambil beli barang kat laman web kita. Ingat, layanan 5 bintang adalah cara terbaik untuk menarik kepercayaan pelanggan!